In collaboration with UK artist Marcus Coates and publicworksutrecht, the Genetic Choir has sung a Moth, a Bird and a Fox Concert on Utrecht Central Station, respectively on 21 September, 4 November and 11 December 2016.
Marcus Coates was invited by publicworksutrecht to create a number of public interventions and performances for the train station in 2016 and 2017. He chose to bring nature and animal life right back into the middle of the city and the buzzing human activity, a theme that is central to more of his work.
He collaborated with the Genetic Choir for his works on these three occasions, culminating in the most intensive collaboration with the Fox Choir on 11 December. For this concert, a stage was build in the middle of the station, presenting the Genetic Choir as classical vocal Ensemble, using fox sounds for their music.
In the Bird concert (“Evensong”), groups of singers/birds spread amongst the passengers and communicated, as birds do, with their bird songs amongst the individuals of their own species.
The Moth concert was an intimate performance, with an absurd vocal story about the Moth, also featuring Bernhard Christiansen and Marcus Coates as a clairvoyant moth.
—
For our Dutch readers, here some more detailed information about the Fox concert:
Marcus Coates en het Genetic Choir brengen de lokroep van de vos naar Stationshal Utrecht CS
Kunstenaar Marcus Coates laat zich inspireren door de natuur. Een jaar lang kondigt hij op een groot scherm bij Utrecht CS dagelijks gebeurtenissen uit de natuur aan.
Deze ‘natuurkalender’ herinnert ons eraan dat er buiten onze eigen wereld ook een natuurlijke wereld bestaat, die net als de onze altijd in beweging is.
Zo’n twintig gebeurtenissen uit de natuurkalender vormen voor Coates aanleiding voor een activiteit of performance in het stationsgebied. De start van het paringsseizoen van de vos inspireerde Marcus Coates tot een muziekstuk dat hij samen met de zangers van het Genetic Choir ontwikkelde. Op 11 december brengt het koor het stuk, gebaseerd op de lokroep van de vos, ten gehore brengen in de stationshal van Utrecht CS.
Wie op een koude heldere decemberavond het bos in gaat heeft grote kans de lokroep van de vos te horen. Als het paringsseizoen begint laat de vos zijn typerende lokroep horen. Het repertoire aan geluiden van de vos is zo uitgebreid dat het zich moeilijk laat omschrijven. Natuurkenners onderscheiden tientallen soorten geluiden; van een kort, schril keffen tot huilend geschreeuw, elk geluid met zijn eigen betekenis.
Geurmarkering vormt voor de vos de belangrijkste vorm van communicatie. Maar om over grote afstanden of bij slecht zicht (in de nacht of in dichte vegetatie) te kunnen communiceren gebruikt de vos geluid. Omdat vossen voornamelijk ’s nacht leven is het niet verrassend dat ze een grote variëteit aan geluiden hebben ontwikkeld om andere vossen bijvoorbeeld te waarschuwen, af te schrikken of juist aan te trekken.
Maar de vossentaal is meer dan alleen een emotionele taal. De verschillende geluiden van de vos bevatten voor soortgenoten ook informatie over de identiteit, locatie en bedoeling van de roepende vos.
Zodra de paringstijd begint is het aan de mannetjes om geïnteresseerde vrouwtjes ervan te overtuigen dat zij de meest geschikte partner zijn. Met hun typerende lokroep laten de mannetjesvossen weten dat zij het sterkst en gezondst zijn en bereid zijn om voor ze te vechten.
De zangers van het Genetic Choir bestudeerden met Coates alle mogelijke vossengeluiden en vertaalden ze naar de menselijke stem. Sommige geluiden bleken zo complex dat er meerdere zangers tegelijk nodig zijn om ze na te bootsen. Als een koor van vossen dragen ze dit bijzondere muziekstuk op 11 december voor in de stationshal van Utrecht CS voor.
Datum: 11 december 2016
Tijd: aanvang 16:00 uur
Locatie: Stationshal Utrecht CS
Public Works
Arrivals / Departures is onderdeel van Public Works: een initiatief van de stichting Kunst in het Stationsgebied in samenwerking met de gemeente Utrecht. Public Works is tot stand gekomen in dialoog met verschillende kunstenaars én met partners en bedrijven in het Utrechtse stationsgebied als Klepierre, NS en ProRail over een periode van drie jaar. Naast Marcus Coates hebben vijf andere kunstenaars(duo’s) de opdracht gekregen om nieuw werk te ontwikkelen: PolyLester (Gabriel Lester & Martine Vledder), Constant Dullaart, Berend Strik i.s.m. Aziz Bekkaoui, HeHe (Helen Evans & Heiko Hansen) en Sander Breure & Witte van Hulzen.
Meer informatie is te vinden op: www.publicworksutrecht.nl en https://genetic-choir.org