Improviseren leren – Can you learn how to improvise?

Improvisation – Kan iedereen het leren of moet je er talent voor hebben?

Twee afleveringen van de VPRO / NPO Klassiek podcast serie Improvisatie! gaan hierover, met erg leuke bijdragen van tal van Nederlandse improvisatoren. Een heel palet van intrigerende onderwerpen komt langs, en onder andere ook de manier hoe Oosterse filosofie en praktijken hier een rol in kunnen spelen.

Thomas Johannsen sluit zich in de tweede aflevering aan bij saxofoniste Jelske Hoogervorst, die verteld over hoe de Japanse krijgskunst aikido haar essentiële dingen over improviseren leert. Thomas licht toe waarom aikido daarom zo’n groot deel uitmaakt van de training van zangers in het Genetic Choir. Wie erheen wil skippen: het zit rond minuut 27 van de tweede aflevering.

Wie hierdoor nieuwsgierig wordt om ook eens een aikido les mee te maken – kom gewoon eens langs voor een proefles bij de Kishinkai aikido dojo bij Amsterdam Centraal. Of lees eerst hier nog meer over waarom het zo een goede bezigheid is voor improvisatoren.

De betreffende podcast afleveringen zijn hier te beluisteren:

Improvisatie – Kun je het leren? – Episode 1
https://www.nporadio4.nl/podcasts/tussen-de-noten/83565/16-improvisatie-kun-je-het-leren-s07

Improvisatie – Kun je het leren? – Episode 2
https://www.nporadio4.nl/podcasts/tussen-de-noten/83862/17-improvisatie-kun-je-het-leren-2-s07

En ook de rest van de serie is de moeite waard, zoals de episode over vocale improviatie! –> click hier voor het overzicht van alle afleveringen.


The Improvisation podcast series that was created in the wake of 50 years of Improvisation in the Netherlands (of http://www.BIMpro.nl) is continuing to be a rich resource of improvisation topics and thoughts. (unfortunately for non-Dutch speakers not accessible, therefore this blogpost was mainly in Dutch, for a change)

One thought on “Improviseren leren – Can you learn how to improvise?

Comments are closed.